Colegio Escolapios Algemesí

SANT JOSEP DE CALASSANÇ


 

 

Calassanç, un exemple de vida

Josep de Calassanç va nàixer en Peralta de la Sal, Osca, en 1557. Amb dotze anys, Josep deixà el seu poble per a estudiar a Estadilla, a uns 20 km del seu poble. En complir els catorze anys, Josep manifestà la decisió de fer-se sacerdot.

Josep va ser ordenat sacerdot en 1583. Se'n va anar a Roma en 1592. Abans de complir els 6 anys de la seua estada a Roma, el riu Tíber es desbordà, provocant una catastròfica inundació; centenars de famílies pobres van quedar sense sostre i sense aliments. Calassanç treballà infatigablement pels afectats. Amb el temps, els xiquets pobres d'aquells barris romans es convertirien en el seu principal punt d'atenció. Prompte començà a somiar en una escola gratuïta oberta a tots els xiquets, especialment als més necessitats, i cap a 1597, en Santa Dorotea, en el Trastevere romà, encetà aquesta tasca. Anys després, l'església de Sant Pantaleu es convertirà en la primera escola cristiana, popular i gratuïta de tota Europa.

Calassanç mai va tornar a la seua terra. Es va quedar definitivament a Roma fins la seua mort en 1648. I des d'allí la seua obra ha anat escampant-se per tot el món.

 

 

 

ENLLAÇOS DESTACATS